
A MAI CIKKÜNKBŐL A KÖVETKEZŐKET TUDHATJA MEG:
Legutóbb azt fejtegettük, milyen a birkák élete a farmon az év folyamán – a tavaszi juhok mindennapjai a gazdaságban az év folyamán – a tavaszi bárányozástól az istállóban töltött téli időszakig. Ma megvizsgáljuk Mi történik a gyapjúval attól a pillanattól kezdve, hogy elhagyja a juh hátát? Hogyan dolgozzák fel a gyapjút, mi befolyásolja annak minőségét és milyen típusú gyapjú létezik?


Juhnyírás: a gyapjú útjának kezdete
A nyírás az első és alapvető lépés a gyapjúfeldolgozás során – és egyben a juhgondozás fontos része. Általában évente egyszer vagy kétszer végzik, a gyapjú fajtájától és minőségétől függően. A puha gyapjús juhokat általában évente egyszer nyírják, míg a vastagabb vagy hosszabb szőrű fajtákat tavasszal és ősszel is. A juhok karbantartásának elhanyagolása következtében az őket borító gyapjú összegabalyodhat, nehezebbé válhat, és akadályozhatja egy új, jó minőségű réteg megjelenését.

Maga a folyamat úgy megy végbe, hogy a juhok stabil pozícióban helyezkednek el, és elektromos gépek vagy speciális olló segítségével a gyapjút a lehető legnagyobb egységekben távolítják el róluk. Egy tapasztalt birkanyíró gyorsan és kíméletesen végzi az egész műveletet, hogy az állat ne szenvedjen, és a kapott gyapjú a legjobb minőségű legyen.
A gyapjú minőségét számos tényező befolyásolja
Egy adott típus génállománya, az élelem, az egészségi állapot, a stressz-szint, a környezet tisztasága, az általános gondozás. Az időjárás is szerepet játszik – például a hosszan tartó nedves és sáros körülmények ronthatják a gyapjú tisztaságát és szerkezetét. Csak az egészséges és jól gondozott juh testét borítja puha és egységes, további feldolgozásra alkalmas gyapjú.
Gyapjúfeldolgozás: a tisztítástól a fonásig

A gyapjút közvetlenül a birkanyírás után nagyjából megtisztítják az olyan szennyeződésektől, mint a széna, a trágya vagy a szalmaszálak. Ezt követi az osztályozás minőség, szín, puhaság, szálhossz, illetve fényesség szerint. A legjobb minőségű részek finom szövetek gyártására szolgálnak, a többi pedig például hőszigetelésre vagy nemezre.
A következő lépés a gyapjú kézi mosása vagy nagyon kíméletes mosása mosógépben, langyos vízben sóval vagy mosószódával. A forró víz vagy a nem kíméletes eljárás a gyapjú elértéktelenedését okozhatja. Mosás közben a lanolin eltűnik, ami egy természetes zsír, amely megvédi a juhok bundáját a nedvességtől. Ezt a további feldolgozás során natúr kozmetikumokban vagy mosószerekben alkalmazzák.


Szárítást követően a gyapjú további feldolgozásra kerül fésüléssel vagy kártolással – a kártolás lágyítja és bolyhosítja a gyapjút, míg a fésülés kiegyenesíti a szálakat, biztosítja az erősségüket és fényüket.
Ezután következhet a gyapjú festése – hagyományosan természetes festékanyagokat használnak, de ma már kíméletes mesterséges színezőanyagokat is. A gyapjút csak tisztítás és lazítás után festik, hogy a szín egyenletesen bejusson a szálakba.


Tisztítás, osztályozás és fésülés után a juhgyapjú készen áll a fonásra – ez egy olyan eljárás, amely során a laza szálakból erős fonalat hoznak létre, hogy azt szőni vagy kötni lehessen.
A gyapjú típusai és felhasználása
Nem minden hullám egyforma. Különböző típusú gyapjú létezik, amelyek finomságukban, hosszukban, rugalmasságukban és alkalmasságukban különböznek egymástól.

MERINÓI GYAPJÚ
Merinói juhokból származik, amelyeket főleg Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Amerikában tenyésztenek. A gyapjú nagyon finom ,puha és nem szúr, így közvetlenül a testünkkel érintkező ruhadarabokként is viselhető, mint pl. az ing, az alsónemű vagy a funkcionális sportruházat. Légáteresztő és nagyszerűen szabályozza a hőmérsékletet.
HAVASALFÖLDI GYAPJÚ
A hagyományos cseh havasalföldi fajtából származik. Ez a gyapjú vastagabb, robusztus és jellegzetes a szerkezete. Ideális nemezeléshez, szőnyegek, takarók vagy szigetelő töltőanyagok előállításához. Szilárdsága és tartóssága miatt is használják a kézművesiparban.
TEVEGYAPJÚ
Bár nem juhgyapjú, gyakran hasonló módon dolgozzák fel. Rendkívüli puha, meleg és természetes barna árnyalatú. Főleg télen használják papucsok, mellények vagy takarók készítéséhez.
ALPAKA ÉS KASMÍR
Bár nem is juhgyapjú, gyakran keverik hozzá. Az alpaka dél-amerikai lámákból származik, a kasmír pedig Mongóliában vagy a Himalájában legelő kecskékből. Mindkét típus nagyon finom, meleg és gyakran készítenek belőle luxuscikkeket: pulóvereket, sálakat, sapkákat.



A gyapjú egy szimpla természetes anyag – funkcionális csoda. A gyapjú történetének következő részében a juhgyapjú előnyeit vesszük górcső alá. Megtudhatja, hogyan szabályozza a gyapjú a hőmérsékletet, mit jelent az ún. öntisztító képesség, és miért ideális választás a gyapjú nemcsak a hegyek, hanem a város számára is.