
A MAI CIKKÜNKBŐL A KÖVETKEZŐKET TUDHATJA MEG:
Mi minden történik mielőtt a gyapjúból pulóver, zokni vagy merinói póló lesz? Hol kezdődik az útja, ki áll mögötte és miért is van egyáltalán értelme foglalkozni mindezzel?
A Gyapjú története c. cikk első részében eláruljuk, hol is kezdődik valójában a gyapjú, milyen a juhok élete, és milyen azoknak a munkája, akik a gyapjúból valami szépet, tartósat és kényelmeset készítenek.


Minden a legelőn kezdődik
A gyapjútermékek előállítása már a legelőn kezdődik – ahol a juhokról és napi szükségleteikről gondoskodnak. A pásztorkodásnak több száz éves hagyománya van Csehországban és Szlovákiában. A juhokat nemcsak a húsukért, hanem elsősorban a gyapjúért tenyésztik, amelynek minősége a környezettől, az állattartás körülményeitől és az állatok gondozásának módjától függ. Sok helyen még ma is működnek kisebb gazdaságok és pásztorkunyhók, ahol a tapasztalatok generációról generációra szállnak. Éppen ezeknek a gazdaságoknak köszönhetőek a biztos eredetű és történetű gyapjútermékek.
Élet a juhokkal az év folyamán
A juhok gondozása egy egész éves körforgás. A gazdaságban zajló munka az évszakok ritmusát követi. Mindegyikük sajátos feladatokat és igényeket társít a csordához.

TAVASZ: az első legeltetés
A tavaszi hónapok jelentik a legnagyobb kihívást a gazdák számára. Megkezdődik a bárányozás időszaka, amikor születnek a bárányok. A birkáknak nyugodt környezetre, folyamatos felügyeletre és bőséges táplálékra van szükségük ahhoz, hogy legyen erejük gondoskodni a kicsinyeikről. Az újszülött bárányokat megmérik, megjelölik és figyelemmel kísérik az egészségügyi állapotukat. Amint jobb az idő és a fű nőni kezd, a juhokat legeltetni kezdik.
NYÁR: a táj gondozása
Nyáron a juhok idejük nagy részét a legelőkön töltik, ahol friss fűhöz, növényekhez és vízhez jutnak. Minden nap kilométereket sétálnak, ami jót tesz az állóképességüknek. A legeltetésnek ökológiai jelentősége is van – a juhok természetes módon lelegelik a növényzetet, segítve a táj nyitottságának megőrzését, megakadályozva a legelők benövését.


ŐSZ: gyapjúnyírás
Ősszel eljön a gyapjúnyírás ideje. A juhokat a nyírás során stabilizálják, és a gyapjút a lehető legnagyobb darabokban távolítják el róluk speciális ollóval vagy géppel. A nyírást óvatosan kell elvégezni, hogy se a gyapjú, se az állat ne sérüljön meg. A gyapjút ezután megtisztítják és minőség alapján osztályozzák.
TÉL: nyugalom és kényelem az istállóban
A juhok a telet többnyire fedett helyen vagy istállóban töltik, ahol védve vannak a hótól és a széltől. A nyugodtabb időszak ellenére is rendszeres istállókarbantartást, öntözést és alomellenőrzést igényel. A jó téli gondozás fontos ahhoz, hogy az állatok jó formában legyen a következő évszakban.


Birkaszótár: kifejezések, amelyeket nem árt tudni
Anyajuh
Nem birkának nevezzük, hanem anyajuhnak – ez a helyes kifejezés a felnőtt nőstény juhra. Ő az, aki kihordja a bárányokat és gyapjút ad. Amikor bárányozik, akkor bizony szül.
Juhakol
Amikor lemegy a nap, a juhok a juhakol felé veszik az irányt, ahol biztonságban érzik magukat a vadállatoktól és az esőtől. Ott is gyakran nyírják őket vagy ellenőrzik a patáikat.
Vlies
A juhok egész testét beborító gyapjú – egy sűrű gyapjúréteg. A vlies fajtól függően lehet finom, göndör, hosszú vagy rövid. A minősége határozza meg azt, hogy végül takaró, zokni vagy nemez lesz belőle.
Vágott szál
Az első dolog, amit a juhoktól kapunk, a vágott szál – a frissen nyírt gyapjú. Ez még rendezetlen és tele van szénadarabokkal.
Lanolin
A vágott szál feldolgozása során lanolin szabadul fel – ez egy természetes viasz, amely védi a juhszőrt. Főként természetes kozmetikumokban, mosó- és tisztítószerekben alkalmazzák.
Fujara
És végül a fujara. Hagyományos fafúvós hangszer, amely a szlovák juhászok életének része volt. Juhok terelése közben és szabadidőben játszottak rajta, mély hangja pedig jól átjárta a hegyvidéki tájat. Nemcsak zenelejátszásra szolgált, hanem a távközlés egyszerű eszköze is volt.



A gyapjú olyan természetes anyag, amelyben hatalmas potenciál rejlik. Nem egy divattrend – visszatérés valamihez, aminek van értelme. Akár finomabb, akár durvább, akár belföldről származik, akár a világ másik feléről, ugyanúgy gyapjú. Megújuló, természetes és sokoldalú.
A következő részekben közelebbről szemügyre vesszük, mire képes a gyapjú, milyen típusú gyapjúfajták léteznek és milyen előnyökkel jár nyáron és télen.