Elkészítettük a népszerű karácsonyi bejglit. Nagymama kedvenc receptje 4 bejgli elkészítésére - két diós, két mákos.

Hozzávalók:
Tészta:
500 g finomliszt
10 g friss élesztő
50 g porcukor
1 vaníliás cukor
50 ml tej
csipet só
1 kávéskanál citromhéj
100 g vaj
100 g sertészsír
2 tojás
Megkenéshez
4 tojássárgája
1−2 tojásfehérje
Diós töltelék (két bejgli)
100 ml tej
100 g porcukor
1 vaníliás cukor
250 g finomra őrölt dió
1 kávéskanál citromhéj
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál méz
50 g rumba áztatott mazsola
1 kis alma
Mákos töltelék (két bejgli)
100 ml tej
200 g porcukor
1 vaníliás cukor
200 g őrölt mák
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál méz
50 g rumba áztatott mazsola
1 kis alma

Első lépésben elkészítjük a tésztát. A lisztet tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk benne, amelybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos tejet. Lefedjük a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
A felfutott élesztőhöz csipetnyi sót, szobahőmérsékleten megpuhult vajat, sertészsírt, citromhéjat és két tojást adunk. Sima tésztát készítünk és négy részre osszuk. Mindegyiket külön zacskóba helyezzük, és a hűtőben hagyjuk őket egy órán át. Amíg a tészta a hűtőben van, elkészítsük a tölteléket a bejglihez.
Diós töltelék:
Felforraljuk a tejet a porcukorral és vaníliás cukorral együtt. Hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat, darált diót, mazsolát, rumot, mézet és a reszelt almát. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.
Mákos töltelék:
Felforraljuk a tejet a porcukorral és vaníliás cukorral együtt. Hozzáadjuk a frissen őrölt mákot, fahéjat, mazsolát, rumot, mézet és reszelt almát. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.
A kihűlt tésztát a kivesszük a hűtőből, és kezdődhet a bejgli készítése. Kinyújtsuk a tésztát kb. 32 × 26 cm-es téglalap alakúra. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, nehogy elszakadjon. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, de a szélénél lévő kb 1,5 cm -t kihagyjuk.
A tojássárgáját és a fehérjét külön habbá verjük.
A bejgli széleket megkenjük a tojássárgájával és gondosan feltekerjük. Átrakjuk egy tepsibe, ahol mindenütt megkenjük tojássárgájával. Miután a tojássárgája megszáradt, a bejglit újra megkenjük tojássárgájával, de meg lehet kenni a tojásfehérjével is. Hagyjuk megszáradni, és villával több helyen megszurkáljuk.
170°C-on kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Most már csak meg kell várni, hogy kihűljön, felszeleteljük és élvezzük ezt a finomságot. Igazi karácsonyi hangulat a Bariholmik -nak köszönhetően, inspirálódj blogunkon.