Elkészítettük a népszerű karácsonyi bejglit. Nagymama kedvenc receptje 4 bejgli elkészítésére - két diós, két mákos.
Hozzávalók:
Tészta:
500 g finomliszt
10 g friss élesztő
50 g porcukor
1 vaníliás cukor
50 ml tej
csipet só
1 kávéskanál citromhéj
100 g vaj
100 g sertészsír
2 tojás
Megkenéshez
4 tojássárgája
1−2 tojásfehérje
Diós töltelék (két bejgli)
100 ml tej
100 g porcukor
1 vaníliás cukor
250 g finomra őrölt dió
1 kávéskanál citromhéj
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál méz
50 g rumba áztatott mazsola
1 kis alma
Mákos töltelék (két bejgli)
100 ml tej
200 g porcukor
1 vaníliás cukor
200 g őrölt mák
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál méz
50 g rumba áztatott mazsola
1 kis alma
Első lépésben elkészítjük a tésztát. A lisztet tálba szitáljuk, és mélyedést készítünk benne, amelybe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és beleöntjük a langyos tejet. Lefedjük a tálat egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.
A felfutott élesztőhöz csipetnyi sót, szobahőmérsékleten megpuhult vajat, sertészsírt, citromhéjat és két tojást adunk. Sima tésztát készítünk és négy részre osszuk. Mindegyiket külön zacskóba helyezzük, és a hűtőben hagyjuk őket egy órán át. Amíg a tészta a hűtőben van, elkészítsük a tölteléket a bejglihez.
Diós töltelék:
Felforraljuk a tejet a porcukorral és vaníliás cukorral együtt. Hozzáadjuk a citromhéjat, fahéjat, darált diót, mazsolát, rumot, mézet és a reszelt almát. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.
Mákos töltelék:
Felforraljuk a tejet a porcukorral és vaníliás cukorral együtt. Hozzáadjuk a frissen őrölt mákot, fahéjat, mazsolát, rumot, mézet és reszelt almát. Az egészet jól összekeverjük, és félretesszük.
A kihűlt tésztát a kivesszük a hűtőből, és kezdődhet a bejgli készítése. Kinyújtsuk a tésztát kb. 32 × 26 cm-es téglalap alakúra. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, nehogy elszakadjon. A tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, de a szélénél lévő kb 1,5 cm -t kihagyjuk.
A tojássárgáját és a fehérjét külön habbá verjük.
A bejgli széleket megkenjük a tojássárgájával és gondosan feltekerjük. Átrakjuk egy tepsibe, ahol mindenütt megkenjük tojássárgájával. Miután a tojássárgája megszáradt, a bejglit újra megkenjük tojássárgájával, de meg lehet kenni a tojásfehérjével is. Hagyjuk megszáradni, és villával több helyen megszurkáljuk.
170°C-on kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Most már csak meg kell várni, hogy kihűljön, felszeleteljük és élvezzük ezt a finomságot. Igazi karácsonyi hangulat a Bariholmik -nak köszönhetően, inspirálódj blogunkon.





Zoknik és térdzoknik 





Trikók, pólók és ingek 


Mellények 


Cipzáras pulóverek 

Szvetterek 



Gyerekek 








Merinói darabok 





Sapkák
Gyapjú sapkák 







Kesztyűk 


Sálak 

Kabátok 


Otthoni viselet 



Szobapapucsok 





Bocskorok 


Téli és őszi cipők 



Tornacipők 






Tavaszi és nyári cipők 



Barefoot lábbelik 





Egészségügyi cipők 



Gyerekcipők 









Takarók 



Paplanok 


Párnák
Párnák álváshoz 

Kis párnák 


Támasztó párnák 



Lepedők 

Gyerek ágynemű 




Nappali 





Gyermekszoba 





Hálószoba 





Konyha 



Fürdőszoba 





Dolgozószoba 



Kert/erkély 





Drogéria 

Ortézisek és bandázsok 

Gyapjú ortézisek 




Támlák 



Drogéria és kozmetika 

Samponok 

Krémek 



Balzsamok és kenőcsök 




Kiegészítők 




Idősek / Nagyszülők 











