Mivel mindannyian szeretjük az édes finomságokat, úgy döntöttünk, hogy megosztjuk önökkel kedvenc bukta receptünket szilvalekváros töltelékkel. Ezt a receptet gyakran nemzedékről nemzedékre adják át, és minden családnak megvan a saját családi recepje. És mivel a bukta nagyon népszerű nálunk, reméljük, hogy Ön is szeretni fogja.
Mi vasárnap sütöttünk, és kipróbáltuk az új kötényeket, fakanalat és egyéb háztartási termékeket kínálatunkból. Ha pedig kíváncsi arra, hogyan ízlett e a bukta a kis éhenkórászoknak, akkor nézze meg a recept végén található fotókat…
SZILVALEKVÁROS BUKTA
HOZZÁVALÓK:
- 30 g élesztő
- 250 ml tej
- 60 g porcukor
- 500 g féldara búzaliszt
- egy csipet só
- 1 vaníliás cukor
- 3 tojás (sárgája)
- 100 g vaj
- szilvalekvár
ELKÉSZÍTÉS (90 PERC):
1. Az élesztő előkészítésével kezdjük. Öntsön 100 ml tejet egy kisebb edénybe, és enyhén melegítse fel, hogy ne legyen se hideg se forró. Adjon hozzá egy teáskanál cukrot és az élesztőt kisebb darabokra morzsolva. Mindent habverővel keverjen össze, és hagyja pihenni, amíg fel nem fut. Ez kb. 10 perc ⏳
2. Egy nagyobb tálban keverje össze a lisztet a sóval, a többi cukorral és a tojás sárgájával, amelyeket elválasztott a fehérjétől. Óvatosan keverje bele a már felfutott élesztőt. Végül adja hozzá az olvasztott vaj felét, mindent óvatosan dagasszon össze és hagyja keleszteni meleg helyen körülbelül 40-60 percig.
3. Kelesztés után a tésztát helyezze lisztezett felületre, és fából készült hengerrel nyújtsa ki 1 cm vastagságra. Az így elnyújtott tésztát azonos méretű darabokra vágja fel. Ha inkább a kisebb buktákat szereti, vagy többen vannak a családban, akkor ezt a tésztát akár 30 darabra is oszthatja. Mi azonban a nagyobb buktákach részesítjük előnyben, és így a tésztát 12 egyenlő részre vágjuk.
4. Tegyen egy teáskanál lekvárt minden darabra, és óvatosan nyomja össze a tésztát minden sarkából batyu szerűen összefogva, hogy a lekvár egyáltalán ne látszódjon. Az így elkészített darabokat tegye tepsibe, melyet előtte a maradék vajjal kitent. Ezután hagyja a tésztát további 10 percig ⏳ pihenni.
5. Közben a sütőt melegítse elő 180 fokra, majd süsse kb 20 percig ⏳. A megfelelően megsült buktát arany színéről lehet felismerni és egy fogpiszkáló is segít. Ha a fogpiszkáló nem ragad, akkor a tészta készen áll. Hagyjuk kihűlni a buktákat, majd egy kis szita segítségével hitse meg porcukorral.
Reméljük, hogy kipróbálja ezt a remek buktát, jó étvágyat kívánunk.